Emelie & Andreas i Lycka, Avesta

Emelie Abrahamsson och Andreas Petterson driver sedan ett antal år tillbaka ett självhushållande småbruk i Lycka, nordost om Avesta i Dalarna. Där odlar de grönsaker till sig själva och för försäljning – och för att få fram frön. De ser sig själva lite som sort-nördar och har vanligtvis över femtio olika tomatsorter! På den fyra hektar stora gården ryms även höns, kalkoner och fjällkor. Emelie och Andreas odling präglas av deras omsorg om jorden, naturen och djuren. Självklart sker allt giftfritt, och de arbetar mycket med täckodling och använder enbart gödsel från de egna djuren. Vill du följa Emelie, Andreas och sonen Ragnar på Lycka, besök deras FB-sida @smabruketilycka.

Emelie och Andreas, vad betyder fröer och fröodling för er?

– För oss är frön ett litet mirakel. Att se ett litet frö förvandlas till en stor planta som kan ge mat för dagen eller låta den blomma och sen se nästa generation frön titta fram – det är fantastiskt. Man förstår det stora i det lilla.

Odlingszon: 4

Grödor: Chili Anaheim, Spenat Monnopa, Tomat Tamina, Tomat Pixie Striped

Emelie Abrahamsson och Andreas Petterson driver sedan ett antal år tillbaka ett självhushållande småbruk i Lycka, nordost om Avesta i Dalarna. Där odlar de grönsaker till sig själva och för försäljning – och för att få fram frön. De ser sig själva lite som sort-nördar och har vanligtvis över femtio olika tomatsorter! På den fyra hektar stora gården ryms även höns, kalkoner och fjällkor. Emelie och Andreas odling präglas av deras omsorg om jorden, naturen och djuren. Självklart sker allt giftfritt, och de arbetar mycket med täckodling och använder enbart gödsel från de egna djuren. Vill du följa Emelie, Andreas och sonen Ragnar på Lycka, besök deras FB-sida @smabruketilycka.

Emelie och Andreas, vad betyder fröer och fröodling för er?

– För oss är frön ett litet mirakel. Att se ett litet frö förvandlas till en stor planta som kan ge mat för dagen eller låta den blomma och sen se nästa generation frön titta fram – det är fantastiskt. Man förstår det stora i det lilla.

Odlingszon: 4

Grödor: Chili Anaheim, Spenat Monnopa, Tomat Tamina, Tomat Pixie Striped