Lisa i Rö, Norrtälje

Lisa bor på en gård i Rö, mitt i Roslagen, med sin man Fredrik och deras två små barn – och hund, katt, får, ankor, alpackor och höns. Gården, som innefattar ca 20 ha åker och naturbetesmark, har varit i Fredriks släkts ägo sedan slutet av 1680-talet och barnen utgör nu elfte (!) generationen som huserar där. Lisa är emellertid bördig ifrån Dalarna, och detta landskap har fortfarande en speciell plats i hennes hjärta. På släktgården i Rö arbetar nu familjen mot att långsiktigt bygga upp ett småskaligt och regenerativt jordbruk med målet att bli självhushållande, kunna försörja sig på gården och även bidra positivt till bygden. Dessutom är Lisa handvävare, odlar lin och spinner ull från de egna djuren, och har också med sig en byggingenjörsutbildning i bagaget.

Lisa, vad betyder fröer och fröodling för dig?

– Att odla egna fröer betyder frihet, trygghet och ansvar för mig. Frihet att kunna odla det som passar bäst just här på min plats, utan att någon annan kan styra det åt mig. Trygghet i att veta att jag alltid har tillgång till fröer för att kunna odla. Ansvar för att förvalta den mångfald av sorter och smaker som utvecklats under den tid människan har odlat.

Odlingszon: 4

Lisa bor på en gård i Rö, mitt i Roslagen, med sin man Fredrik och deras två små barn – och hund, katt, får, ankor, alpackor och höns. Gården, som innefattar ca 20 ha åker och naturbetesmark, har varit i Fredriks släkts ägo sedan slutet av 1680-talet och barnen utgör nu elfte (!) generationen som huserar där. Lisa är emellertid bördig ifrån Dalarna, och detta landskap har fortfarande en speciell plats i hennes hjärta. På släktgården i Rö arbetar nu familjen mot att långsiktigt bygga upp ett småskaligt och regenerativt jordbruk med målet att bli självhushållande, kunna försörja sig på gården och även bidra positivt till bygden. Dessutom är Lisa handvävare, odlar lin och spinner ull från de egna djuren, och har också med sig en byggingenjörsutbildning i bagaget.

Lisa, vad betyder fröer och fröodling för dig?

– Att odla egna fröer betyder frihet, trygghet och ansvar för mig. Frihet att kunna odla det som passar bäst just här på min plats, utan att någon annan kan styra det åt mig. Trygghet i att veta att jag alltid har tillgång till fröer för att kunna odla. Ansvar för att förvalta den mångfald av sorter och smaker som utvecklats under den tid människan har odlat.

Odlingszon: 4