Gert i Svenshögen, Stenungsund

År 2011 flyttade Gert och Akasha från Stockholm till Svenshögen och köpte en hektar mark från sin granne som hade odlat ekologiskt i 5 år. Dom började ett samarbete där grannen sålde det de producerade. De fortsatte att odla kravcertifierade grönsaker, frukt och bär och utökade marken till 2 hektar. Gert växte upp på en bondgård endast 2 mil från sitt nuvarande hem. Han var med redan som barn och hjälpte till i mjölkstallet. Som vuxen köpte han en egen gård i trakten och odlade biodynamiskt men var tvungen att ge upp av ekonomiska skäl. Efter 25 som ingenjör på DeLaval så pensionerade han sig och återgick till det meningsfulla livet som odlare. Akasha är från Kalifornien och har varit hobbyodlare sedan tonåren.

De driver gården tillsamman med Johanna Hölzer och med hjälp av ”wwoofers” (volontärer) som kommer ifrån olika länder. Varje vardagsmorgon möts de i en cirkel för en kort meditation och går sedan till odlingarna där Johanna instruerar om dagens varierande uppgifter.

Gert, vad betyder fröer och fröodling för dig?

– Finns det någonting som är viktigare än frön? Frön betyder liv för oss som lever på vår planet. Vi människor måste kunna ta ansvar för vår egen matförsörjning. Det bidrar till att hjälpa kommande generationer att överleva på den här planeten. Nu när frösorterna minskar så kan vi också bidra till att bevara mångfalden bland sorterna. Vi vill gärna bidra till att främst använda och sprida lokala resurser och när vi odlar fröerna själva så har man frön som är anpassade till vårt nordiska klimat.

Odlingszon: 3

Grödor: sockerärt Engelsk Sabel, malabarspenat Rubra, edamame Summer Shell

Gert i Svenshögen, Stenungsund

År 2011 flyttade Gert och Akasha från Stockholm till Svenshögen och köpte en hektar mark från sin granne som hade odlat ekologiskt i 5 år. Dom började ett samarbete där grannen sålde det de producerade. De fortsatte att odla kravcertifierade grönsaker, frukt och bär och utökade marken till 2 hektar. Gert växte upp på en bondgård endast 2 mil från sitt nuvarande hem. Han var med redan som barn och hjälpte till i mjölkstallet. Som vuxen köpte han en egen gård i trakten och odlade biodynamiskt men var tvungen att ge upp av ekonomiska skäl. Efter 25 som ingenjör på DeLaval så pensionerade han sig och återgick till det meningsfulla livet som odlare. Akasha är från Kalifornien och har varit hobbyodlare sedan tonåren.

De driver gården tillsamman med Johanna Hölzer och med hjälp av ”wwoofers” (volontärer) som kommer ifrån olika länder. Varje vardagsmorgon möts de i en cirkel för en kort meditation och går sedan till odlingarna där Johanna instruerar om dagens varierande uppgifter.

Gert, vad betyder fröer och fröodling för dig?

– Finns det någonting som är viktigare än frön? Frön betyder liv för oss som lever på vår planet. Vi människor måste kunna ta ansvar för vår egen matförsörjning. Det bidrar till att hjälpa kommande generationer att överleva på den här planeten. Nu när frösorterna minskar så kan vi också bidra till att bevara mångfalden bland sorterna. Vi vill gärna bidra till att främst använda och sprida lokala resurser och när vi odlar fröerna själva så har man frön som är anpassade till vårt nordiska klimat.

Odlingszon: 3

Grödor: sockerärt Engelsk Sabel, malabarspenat Rubra, edamame Summer Shell