Uppväxt på en gård i Irland och har kommit tillbaka till jordbruket i Sverige genom en resa från en liten odlingslott till en 4 hektars gård nu i Småland. Joe är odlare i Nybrukarnas andelsjordbruk och är stolt leverantör av grönsakskassar till många grönsaksälskande hushåll. Andelsjordbruk gör att man tänka på det man odlar inte bara som en grönsak utan som en ingrediens i varje kunds matlagning. Då finns det knappast något viktigare och roligare än att vara på jakt efter de sorter som har smak i fokus. Andelsjordbruk och odling ger dock mycket mer utöver produktion av mat. Det hjälper till att skapa en vacker landsbygd, får oss tillbaka till vad som är viktigt och får våra åkrar att surra och krypa av mångfald igen.

Vad betyder fröer för dig?
Om man brinner för det lokala, hållbara och självförsörjande inom matproduktion är det givet för mig att man sätter lika stort värde till vår odling av fröer. Fröer är fortfarande det magiska jag kände som barn, vid första sådd, men nu ser jag fröodling som en sorts politisk rörelse. En chans för oss att få tillbaka mångfald och makt, om att även om allt går sönder kan vi ändå skapa mat från ett litet frö.

zon: 4

grödor: sockerärt Norli, buskböna Marona

Joe i Tolg, Växjö

Uppväxt på en gård i Irland och har kommit tillbaka till jordbruket i Sverige genom en resa från en liten odlingslott till en 4 hektars gård nu i Småland. Joe är odlare i Nybrukarnas andelsjordbruk och är stolt leverantör av grönsakskassar till många grönsaksälskande hushåll. Andelsjordbruk gör att man tänka på det man odlar inte bara som en grönsak utan som en ingrediens i varje kunds matlagning. Då finns det knappast något viktigare och roligare än att vara på jakt efter de sorter som har smak i fokus. Andelsjordbruk och odling ger dock mycket mer utöver produktion av mat. Det hjälper till att skapa en vacker landsbygd, får oss tillbaka till vad som är viktigt och får våra åkrar att surra och krypa av mångfald igen.

Vad betyder fröer för dig?
Om man brinner för det lokala, hållbara och självförsörjande inom matproduktion är det givet för mig att man sätter lika stort värde till vår odling av fröer. Fröer är fortfarande det magiska jag kände som barn, vid första sådd, men nu ser jag fröodling som en sorts politisk rörelse. En chans för oss att få tillbaka mångfald och makt, om att även om allt går sönder kan vi ändå skapa mat från ett litet frö.

zon: 4

grödor: sockerärt Norli, buskböna Marona