Odla ditt eget frö!

Vi uppmanar alla ni som odlar att ta vara på egna fröer. Det är en trygghet och en säkerhet som gör dig mer resilient. Och det ger dig en ny spännande och rolig dimension till ditt odlande. Alla våra fröer är så kallade öppenpollinerade sorter vilket innebär att det går att ta frö från dem och i princip odla samma grönsak nästa år. Dock finns det lite mer att ta hänsyn till som att de inte korsar sig med andra sorter men sådan information kan man alltid hitta i litteraturen, internet och med tiden som vi får tid att lägga upp all vår samlade kunskap, även här på vår hemsida.

Det är heller inte lika viktigt att ni får fram exakt samma grönsak nästa år. För oss är det extremt viktigt att ett frö bär med sig samma egenskaper som växten den kom ifrån. Vi selekterar, det vill säga vi väljer bort de grönsaker som har egenskaper som inte stämmer överens med sortens beskrivning. När du handlar fröer av oss är det jätteviktigt att du kan vara säker på att få den sort du vill ha.

Men det behöver du inte bry dig så mycket om hemma i din trädgård. Blir en av dina röda tomater svart och du tycker det är fint så tar du fröer från den tomaten och kanske att den sätter en planta med svarta tomater nästa år. Det här var kanske ett överdrivet exempel och det är inget som säger att det blir svarta tomater andra året bara för att det blev det ett år för när det kommer till genetik och dominanta drag är verkligheten lite svår att förutse ibland.

Sen finns det saker som populationsstorlek för att inte riskera inavel men det är också siffror ni kan ta med en nypa salt hemma hos er i alla fall när det kommer till vissa grönsaker, men för oss är det extremt viktigt att vi odlar enligt alla forskningens riktlinjer, vare sig det gäller populationsstorlek, säkerhetsavstånd till andra sorter eller något annat.

Men våga testa! Vissa sorter är lättare än andra till exempel ärtor, bönor och tomater medan andra kräver en mycket större arbetsinsats som morötter och rödbetor som sätter frön först andra året. 

Vi vill också slå ett slag för fröodlingsföreningen Sesam där man kan gå med för att lära sig odla fröer och byta fröer med andra fröintresserade människor.

Lycka till! /Linus & Ove