FAQ

Här hittar du svar på de frågor vi ofta får.

Alla våra fröer odlas på ett varsamt och hantverksmässigt sätt som tar största möjliga hänsyn till miljön och klimatet. Vi är många steg bortom vanlig ekologisk märkning så vi ser inte meningen med att vara certifierade. Givetvis använder vi inte någon konstgödsel eller besprutning! Läs här om hur vi odlar våra fröer.

Läs om våra odlare här. Du kanske bor nära någon odlare? Se efter själv på vår karta.

Det började egentligen som ett misstag, som i slutändan blev 100% rätt. Fullt upptagna med ha koll på våra odlingar, hålla kontakt med odlarna vi samverkar med och planera allt inför vintern så glömde vi under sensommaren helt enkelt bort att fotografera våra grönsaker och blommor. Hur skulle vi lösa detta? Var får man till exempel fatt i en bild på vintersquashen Green Hubbard Chicago Warted som är fri för användning?

Vår medarbetare Erik funderade på om Vilda, hans konstnärliga fru, kanske skulle kunna måla våra grönsaker. Sagt och gjort, hon antog utmaningen. Ganska snabbt efter det att hon börjat måla insåg vi att hennes akvareller ju mycket bättre illustrerade det gedigna hantverk vi vill erbjuda genom våra fröer. Så nu har NordFrö en egen grönsakskonstnär!

Följ gärna Vilda på hennes instagramkonto.

Våra fröer säljs via vår hemsida och via våra återförsäljare. Vi har ingen fysisk försäljning på vår gård. Du hittar våra återförsäljare här LÄNK

Det kan du! När du befinner dig i kassan kan du klicka på “Jag vill ange ett meddelande” och fylla i dina instruktioner om till vem presentkortet ska skickas. Observera att detta bara är möjligt om du beställer ett presentkort separat, eftersom frakten baseras på att din beställning utgör en (1) försändelse.

Vi säljer bara portioner i år. Nästa år planerar vi att sälja större förpackningar och även kontraktsodla. Hör av dig om du har sådana önskemål inför nästa vinter.

Vi grotestar alla våra sorter innan vi packar fröerna. Grobarheten stämplas på påsen när vi packar fröerna. Vi säljer fröer med bästa kvalitet. Det finns mycket som kan påverka grobarheten vid sådd så läs på noga om hur just dina sorter ska odlas. Hör gärna av dig om du vill ha fler tips på hur du ska få dina frön att gro på bästa sätt eller om dina fröer inte gror trots lämpliga förutsättningar.

Vi uppmuntrar dig starkt att odla dina egna fröer. Alla våra fröer går utmärkt att fröodla på. De sorter vi har är också öppenpollinerade, dvs de kommer att ge ett stabilt resultat när du fröodlar. I det här läget har vi inte information på vår hemsida om hur du fröodlar respektive sort. Kontakta gärna Föreningen Sesam om du vill ha mer information om fröodling och/eller vill träffa likasinnade.

Ofta får du mer fröer i påsen än du behöver. Vi försöker att alltid ge rikligt med fröer. Förvara dina fröer torrt och svalt så håller de i många år framöver. Det går också att lägga fröpåsen i en plastpåse och lägga i frysen. På så vis håller fröerna nästa hur länge som helst. Det bästa sättet att förvara fröerna är att odla fröer själv. Då får du nya färska fröer varje år, du lär dig något nytt och bidrar till att hålla fröodlingskunskapen vid liv.

Vi söker hela tiden efter fler odlare till vårt nätverk. Hör av dig på vår e-post.