Mattias & Therése i Övre Vång, Ulricehamn

Mattias och Therése bor sedan tio år tillbaka på Berga, en liten 1800-talsgård mitt i skogen strax norr om Ulricehamn, tillsammans med sina två barn och två katter. Mattias är en chilitok som alltid vill odla nya sorter och har börjat hitta sina favoriter; utöver självklara Jalapeño ligger Omnicolor, Cajamarca och Thunder Mountain Longhorn nära hjärtat och rätt för smaklökarna. Mattias utbildade sig inom permakultur på Holma folkhögskola och brinner för regenerativ odling, perenna grönsaker, skogsträdgård, rättvis fördelning, lokala resurser, kultursorter och vinylskivor. Paret lever nära och med naturen och odlar en för varje år växande andel av sin mat på gården, och med fröodling hoppas de kunna bidra till att fler återtar kontakten med jorden och sin matproduktion, något som är så grundläggande för vår överlevnad. Följ gärna livet på gården på insta via @BergaVang

Mattias och Therése, vad betyder fröer och fröodling för er?

– Liv! Det är magiskt att ett litet frö kan bli ett 30 meter högt träd. Att odla frö är att ta tillbaka makten från de stora fröfirmorna och det är så naturligt och självklart att odla saker som faktiskt trivs här i vårt klimat.

Odlingszon: 4

Mattias & Therése i Övre Vång, Ulricehamn

Mattias och Therése bor sedan tio år tillbaka på Berga, en liten 1800-talsgård mitt i skogen strax norr om Ulricehamn, tillsammans med sina två barn och två katter. Mattias är en chilitok som alltid vill odla nya sorter och har börjat hitta sina favoriter; utöver självklara Jalapeño ligger Omnicolor, Cajamarca och Thunder Mountain Longhorn nära hjärtat och rätt för smaklökarna. Mattias utbildade sig inom permakultur på Holma folkhögskola och brinner för regenerativ odling, perenna grönsaker, skogsträdgård, rättvis fördelning, lokala resurser, kultursorter och vinylskivor. Paret lever nära och med naturen och odlar en för varje år växande andel av sin mat på gården, och med fröodling hoppas de kunna bidra till att fler återtar kontakten med jorden och sin matproduktion, något som är så grundläggande för vår överlevnad. Följ gärna livet på gården på insta via @BergaVang

Mattias och Therése, vad betyder fröer och fröodling för er?

– Liv! Det är magiskt att ett litet frö kan bli ett 30 meter högt träd. Att odla frö är att ta tillbaka makten från de stora fröfirmorna och det är så naturligt och självklart att odla saker som faktiskt trivs här i vårt klimat.

Odlingszon: 4