Moa på Tobyn permakultur, Arvika

I Arvika kommun i Värmland hittar vi den lilla byn Tobyn med 50 invånare. Här odlar Moa och hennes man Povilas grönsaker till bygden. Läget är långt ifrån idealiskt, men en fin kompromiss med Moas intresse för draghundsport som kräver en lång snörik vinter. Under namnet Tobyn Permakultur arbetar Moa och Povilas med att bygga kretslopp på gården i odlingar, energi och transportsystem. Genom att ha självplock på grönsaker bjuder de in till en öppen gemenskap på gården. Bykänslan är viktig, där det är en självklarhet att alla hjälper varandra. Moa är idag anställd som drifttekniker på kommunen och driver eget som författare/förläggare, redovisningskonsult, grönsaksodlare och biodlare på fritiden men planen är att enbart driva eget i framtiden för att pussla ihop ett liv som känns fritt och meningsfullt. Följ gärna livet på gården genom @tobyn_permakultur eller tobynpermakultur.se.

Moa, vad betyder fröer och fröodling för dig?

Fröer är för mig en naturlig och viktig del av kretsloppstänket på gården. Vi vill inte vara beroende av att importera in fröer från andra länder, speciellt inte i framtiden när klimatförändringar kommer ändra förutsättningarna för jordbruket med större risker för missväxt, torka och naturkatastrofer. Fröer har även ett symboliskt värde för mig. Det är magiskt hur arvsanlag och energi kan lagras i ett litet frö som sen växer till en planta som ger oss mat och producerar nya fröer. Jag är totalt ointresserad av matlagning, men odlandet är jag nästan maniskt besatt av. För mig passar det därför perfekt att få odla mängder av grönsaker och fröer som sen andra människor får glädje av.

Odlingszon: 4

Grödor: Chili Hot Razzmatazz, Märgärt Klenshyttan, Tomat Costoluto Fiorentino, Tomat Tigerella, Busktomat Hundreds & Thousands, Gråärt Puggor från Ballingslöv-Glimåkra, Körsbärstomat Black Sweet Cherry

Moa på Tobyn permakultur, Arvika

I Arvika kommun i Värmland hittar vi den lilla byn Tobyn med 50 invånare. Här odlar Moa och hennes man Povilas grönsaker till bygden. Läget är långt ifrån idealiskt, men en fin kompromiss med Moas intresse för draghundsport som kräver en lång snörik vinter. Under namnet Tobyn Permakultur arbetar Moa och Povilas med att bygga kretslopp på gården i odlingar, energi och transportsystem. Genom att ha självplock på grönsaker bjuder de in till en öppen gemenskap på gården. Bykänslan är viktig, där det är en självklarhet att alla hjälper varandra. Moa är idag anställd som drifttekniker på kommunen och driver eget som författare/förläggare, redovisningskonsult, grönsaksodlare och biodlare på fritiden men planen är att enbart driva eget i framtiden för att pussla ihop ett liv som känns fritt och meningsfullt. Följ gärna livet på gården genom @tobyn_permakultur eller tobynpermakultur.se.

Moa, vad betyder fröer och fröodling för dig?

Fröer är för mig en naturlig och viktig del av kretsloppstänket på gården. Vi vill inte vara beroende av att importera in fröer från andra länder, speciellt inte i framtiden när klimatförändringar kommer ändra förutsättningarna för jordbruket med större risker för missväxt, torka och naturkatastrofer. Fröer har även ett symboliskt värde för mig. Det är magiskt hur arvsanlag och energi kan lagras i ett litet frö som sen växer till en planta som ger oss mat och producerar nya fröer. Jag är totalt ointresserad av matlagning, men odlandet är jag nästan maniskt besatt av. För mig passar det därför perfekt att få odla mängder av grönsaker och fröer som sen andra människor får glädje av.

Odlingszon: 4

Grödor: Chili Hot Razzmatazz, Märgärt Klenshyttan, Tomat Costoluto Fiorentino, Tomat Tigerella, Busktomat Hundreds & Thousands, Gråärt Puggor från Ballingslöv-Glimåkra, Körsbärstomat Black Sweet Cherry