Mathilda & Tom, Eksjöhult Småbruk, Linköping

Tom och Mathilda bor på en mindre gård i skogarna söder om Linköping. Sedan dom hittade sin plats så har odlingsintresset ökat enormt. I grunden är tanken självhushållning men det nystartade företaget Eksjöhult Småbruk har ambitionen att bland annat erbjuda grönsaksprenumerationer till flera familjer. All odling på gården görs med regenerativa metoder, resurserna cirkulerar så mycket det går och utvecklingen av gården växer organiskt och stadigt. På gården odlas 40-talet olika sorters grönsaker, en större odling för snittblommor och paret försöker också etablera mer perenna grödor på gården och i grönsakskassarna, de bygger samtidigt upp en stor skogsträdgård.

Djuren på gården har alla sina speciella ansvarsområden. Ankor jagar sniglar, höns rensar ogräs, kaniner klipper gräset, bina hjälper till med pollineringen och fåren håller landskapet öppet och skapar gödsel. Den röda tråden stavas permakultur och att inte försöka fastna i ekorrhjulets snabba snurrande. Mathilda jobbar heltid på gården medan Tom fortfarande har kvar sitt jobb i Linköping och är månskensbonde.

Mathilda och Tom, vad betyder fröer och fröodling för er?

– Med självhushållning i åtanke känns fröodling som en självklarhet, att säkra framtidens matförsörjning för din by. Men det är också ett sätt för oss att ta makten över maten och öka resiliensen i samhället. Att frön har blivit “big business” och någonting som storföretagen försöker söka patent på gör att den småskaliga odlingen känns ännu viktigare.

Odlingszon: 3

Grödor: buskbrytböna Allegria, solros Italian White, brytsockerärt Orgegon Giant Sugar

Mathilda & Tom, Eksjöhult Småbruk, Linköping

Tom och Mathilda bor på en mindre gård i skogarna söder om Linköping. Sedan dom hittade sin plats så har odlingsintresset ökat enormt. I grunden är tanken självhushållning men det nystartade företaget Eksjöhult Småbruk har ambitionen att bland annat erbjuda grönsaksprenumerationer till flera familjer. All odling på gården görs med regenerativa metoder, resurserna cirkulerar så mycket det går och utvecklingen av gården växer organiskt och stadigt. På gården odlas 40-talet olika sorters grönsaker, en större odling för snittblommor och paret försöker också etablera mer perenna grödor på gården och i grönsakskassarna, de bygger samtidigt upp en stor skogsträdgård.

Djuren på gården har alla sina speciella ansvarsområden. Ankor jagar sniglar, höns rensar ogräs, kaniner klipper gräset, bina hjälper till med pollineringen och fåren håller landskapet öppet och skapar gödsel. Den röda tråden stavas permakultur och att inte försöka fastna i ekorrhjulets snabba snurrande. Mathilda jobbar heltid på gården medan Tom fortfarande har kvar sitt jobb i Linköping och är månskensbonde.

Mathilda och Tom, vad betyder fröer och fröodling för er?

– Med självhushållning i åtanke känns fröodling som en självklarhet, att säkra framtidens matförsörjning för din by. Men det är också ett sätt för oss att ta makten över maten och öka resiliensen i samhället. Att frön har blivit “big business” och någonting som storföretagen försöker söka patent på gör att den småskaliga odlingen känns ännu viktigare.

Odlingszon: 3

Grödor: buskbrytböna Allegria, solros Italian White, brytsockerärt Orgegon Giant Sugar