Hem / Baljväxter / Ärter
Ärter måste ju vara en av de mest tacksamma och tillfredsställande grödorna att odla. Nästan inget matchar sockerärternas tidiga, söta och knapriga baljor. Och de passar perfekt för dig som är lite otålig – flera sorter går att så riktigt tidigt, redan i början av april. Ibland behöver man hjälpa våren på traven och då är det utmärkt att så tidiga ärter och drömma om sol och värme. Så ärter av olika sorter och i flera omgångar så kan du frossa i ärter hela säsongen. Skörda kontinuerligt så stimulerar du tillväxten av nya baljor.
Ärter kan delas in utifrån hur de används. Många av sorterna finns både som höga och låga plantor.
Sockerärt – de tunna omogna baljorna används. Vänta inte för länge med att skörda.
Brytärt – vänta tills ärtorna i baljan är halvfärdiga och ät balja och ärtor.
Brytsockerärt – är en blandning av brytärt och sockerärt. Går bra att skörda i alla stadier av mognad men blir bäst när ärtorna är halvfärdiga och baljan är bucklig.
Märgärt – vänta tills ärtorna i baljorna är trekvartsfärdiga och ät bara ärtorna. Väntar du för länge kan de bli mjöliga och tappa lite av sötman.
Gråärt – låt ärterna mogna helt i baljorna och skörda de torra fröerna på hösten. Används som vanliga gula ärtor men har en mycket godare smak.