Veronica på Gårdslids odlingar, Orust

Veronica flyttade med sin familj till Gårdslid på Orust 2015. Sedan dess har de arbetat med att bygga sitt hem där med odlingar och ett halmbalshus som de nu bor i. Odlingarna har långsamt fått växa fram under byggtiden. Veronica odlar grävfritt och använder inte vare sig konstgödsel eller kemisk bekämpning. Långt innan familjen hittade till denna plats var det som idag är odlingsyta en gammal fotbollsplan.  Förmodligen såldes matjorden någon gång i tiden och starten på odlingen har därför varit från noll. Men Vericona känner att det är otroligt spännande och roligt att få vara med om att ge liv till jorden igen, att se hur växterna blir starkare för varje år och hur odlingsbäddarna ger mer avkastning allteftersom jorden blir mer full av liv. Grönsakerna som marken producerar säljer hon främst i grönsakslådor som hennes kunder prenumererar på under säsongen.

Veronica, vad betyder fröer och fröodling för dig?

– Att få vara delaktig i att odla svenskt utsäde till grönsaksfrö känns både viktigt och utmanande. Framför allt i den politiska meningen och i det förändrande klimatet.

Odlingszon: 2

Veronica på Gårdslids odlingar, Orust

Veronica flyttade med sin familj till Gårdslid på Orust 2015. Sedan dess har de arbetat med att bygga sitt hem där med odlingar och ett halmbalshus som de nu bor i. Odlingarna har långsamt fått växa fram under byggtiden. Veronica odlar grävfritt och använder inte vare sig konstgödsel eller kemisk bekämpning. Långt innan familjen hittade till denna plats var det som idag är odlingsyta en gammal fotbollsplan.  Förmodligen såldes matjorden någon gång i tiden och starten på odlingen har därför varit från noll. Men Vericona känner att det är otroligt spännande och roligt att få vara med om att ge liv till jorden igen, att se hur växterna blir starkare för varje år och hur odlingsbäddarna ger mer avkastning allteftersom jorden blir mer full av liv. Grönsakerna som marken producerar säljer hon främst i grönsakslådor som hennes kunder prenumererar på under säsongen.

Veronica, vad betyder fröer och fröodling för dig?

– Att få vara delaktig i att odla svenskt utsäde till grönsaksfrö känns både viktigt och utmanande. Framför allt i den politiska meningen och i det förändrande klimatet.

Odlingszon: 2