Zofia på Nyårsbacken, Simrishamn

Hon driver odlingsverksamheten @nyarsbacken som ligger i skogen mitt på Österlen, i Simrishamns kommun. Nyårsbacken är också namnet på själva huset där hon bor med maken Kim, som även han odlar en del, samt tre (snart fyra!) barn, en hund, katter, ankor och höns. Zofia är utbildad inom permakultur och inspireras mycket av tänket, både i familjens livsstil men även i hur företaget drivs. Mycket av familjens mat kommer också ifrån de egna odlingarna. Nu håller Zofia på att bygga upp en regenerativ ”market garden” med fokus på att leverera hållbart odlad mat till både privatpersoner och företag i närområdet.

På frågan om vad fröer och fröodling betyder för Zofia, svarar hon:

”För mig känns fröodling som en naturlig och väldigt viktig del i en regenerativ odling. Att minimera långväga inköp, sluta sina egna kretslopp och samarbeta med sin egen plats och dess förutsättningar känns oerhört viktigt, och att då göra sig helt beroende av importerade fröer känns inte som ett hållbart alternativ i längden.”

Odlingszon: 1

Grödor: Vintersallat Vit, brytsockerärt Oregon Giant Sugar, brytärt Sugar Magnolia

Zofia på Nyårsbacken, Simrishamn

Hon driver odlingsverksamheten @nyarsbacken som ligger i skogen mitt på Österlen, i Simrishamns kommun. Nyårsbacken är också namnet på själva huset där hon bor med maken Kim, som även han odlar en del, samt tre (snart fyra!) barn, en hund, katter, ankor och höns. Zofia är utbildad inom permakultur och inspireras mycket av tänket, både i familjens livsstil men även i hur företaget drivs. Mycket av familjens mat kommer också ifrån de egna odlingarna. Nu håller Zofia på att bygga upp en regenerativ ”market garden” med fokus på att leverera hållbart odlad mat till både privatpersoner och företag i närområdet.

På frågan om vad fröer och fröodling betyder för Zofia, svarar hon:

”För mig känns fröodling som en naturlig och väldigt viktig del i en regenerativ odling. Att minimera långväga inköp, sluta sina egna kretslopp och samarbeta med sin egen plats och dess förutsättningar känns oerhört viktigt, och att då göra sig helt beroende av importerade fröer känns inte som ett hållbart alternativ i längden.”

Odlingszon: 1

Grödor: Vintersallat Vit, brytsockerärt Oregon Giant Sugar, brytärt Sugar Magnolia