Hem / Chili & Paprika / Chili
Här blandas det söta och det heta, det sirligt smala med det breda fyrkantiga i alla regnbågens färger. Konsumeras färska eller torkade och malda till pulver. Kan det här vara våra viktigaste kryddor efter salt?
Tycker om mycket värme och kommer att leverera bäst i växthus eller i kruka i varma lägen. Men vi har flera sorter som ger bra skörd på friland också.
Anledningen till att heta chilifrukter kan göra ont i munnen när du äter dem är att ämnet capsaicin i chili påverkar smärtreceptorerna i munnen. Olika människor har olika hög smärttröskel och därav att vi upplever hettan i chili så olika. Det går också att dopa hästar med, om du är lagd åt det hållet. Om du har ätit för stark chili ska du äta eller dricka något fetthaltigt då capsaicinet är fettlösligt. Drick inte vatten som bara sprider ut hettan.
Styrkan anges i SHU (Scoville Heat Units).